Energie

Zonnepanelen terugverdienen

Stijn van Gassel / January 25, 2021

Ontzettend veel Nederlanders hebben zonnepanelen laten installeren. Niet zo gek want het is een duurzame en zeer lucratieve investering. Iedereen wil natuurlijk de zonnepanelen zo snel mogelijk terugverdienen. Maar heb je daar invloed op? Wat moet je doen om je zonnepanelen veel sneller terug te verdienen? In dit artikel leggen we dat per punt uit.

Aanschaf
Wanneer je zonnepanelen wilt kopen is het verstandig offertes van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Hierdoor krijg je al snel een betere prijs voor je zonnepanelen. Met een lagere aanschafprijs verdien je je investering logischerwijs sneller terug. Maar de prijs is niet alles. De kwaliteit en het rendement zijn ook belangrijk.

Rendement
Er bestaat een verschil in het rendement van zonnepanelen. Het is daarom belangrijk je goed te laten voorlichten door specialisten uit de branche. Het kan zo zijn dat een zonnepanelen-installatie met een hogere aanschafprijs zichzelf sneller terugverdient dan een goedkopere installatie.

Kwaliteit
Zonnepanelen gaan zo’n 40 jaar mee. Echter na 25 jaar kan de opbrengst van de zonnepanelen gaan afnemen. Dit noemen we degradatie. Een kwalitatief zonnepaneel heeft hier vaak minder last van dan een kwalitatief matig zonnepaneel. Op de lange termijn kan dit er dus voor zorgen dat je minder rendement uit je zonnepanelen haalt. Daarnaast is de kans op defecten bij een zonnepanelen-installatie van hoge kwaliteit kleiner. Dit scheelt uiteraard in de kosten.

Helling en plek
De helling waarin de zonnepanelen geplaatst worden en de plek hebben veel invloed op de opbrengst. Gericht op het zuiden met een hoek van 40 graden is het meest ideaal. Dit is natuurlijk niet overal mogelijk. Het is ook mogelijk dat je een schuur hebt die beter geschikt is voor de plaatsing dan je dak. Het is dus belangrijk de meest ideale plek en helling te vinden voor jouw situatie. Dit verkort de terugverdientijd. Daarom is het verstandig een specialist een berekening te laten maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *